Zastosowanie oleju rydzowego

Olej jest popularnym produktem, który znajduje się w niemal w każdej kuchni. Wykorzystuje się go przede wszystkim do przygotowywania dań smażonych na patelni, czy tworzenia dressingów do sałatek. Jednak obecnie w wielu sklepach, szczególnie w tych z dobrą żywnością, można spotkać wiele rodzajów tej substancji. 

Olej rydzowy – zalety

W ostatnich czasach coraz więcej osób decyduje się na rydzowy olej. Głównie ze względu na jego wartości odżywcze. Produkowany jest z nasion lnianki, którą nazywa jest również rydzem, rydzykiem i lennicą. Roślina ta pochodzi z Bliskiego Wschodu, jednak w Europie jest uprawiana od wielu lat i dobrze znana tutejszym mieszkańcom. Charakteryzuje się głównie tym, że zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Co więcej, bez problemu można stosować ją zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Dzięki swoim właściwościom obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia, a także ochrania wątrobę, trzustkę i jelita. Poprawia również pracę mózgu i układu nerwowego. Bardzo często zażywa się jedną, bądź dwie łyżeczki dziennie na czczo. Oczywiście olej ten najczęściej stosuje się w kuchni. Zaleca się, by nie był ogrzewany powyżej trzydziestu sześciu stopni. Idealnie sprawdzi się w sosach sałatkowych, czy też do smarowania pieczywa. Jego posmak jest lekko korzenny, w związku z tym wiele osób wykorzystuje go też w surówkach. Nie ma problemu, by podać go razem ze śledziami, kaszą, czy białym serem.

Oprócz kuchni można spotkać go również w niektórych kosmetykach. Często dodawany jest do niektórych mydeł. Jednak można stosować go również samodzielnie. Warto przy tym pamiętać, by nie nakładać go na podrażnioną skórę i pod oczy. Nie można też zapominać o jego specyficznym zapachu, który nie dla wszystkich może być komfortowy. Mimo wszystko może szybko poprawić kondycję skóry i ładnie ją wygładzić. Nic nie stoi na przeszkodzie, by stosować go również na włosy. Jednak trzeba to robić w określony sposób. Najlepiej nakładać go od połowy włosów i chronić skórę głowy. Następnie wystarczy umyć włosy szamponem i układać tak jak zawsze. Jego cena również nie jest duża. Jedna butelka kosztuje około dwunastu lub czternastu złotych.

Olej rydzowy jest bardzo często stosowany zarówno w kuchni, jak i na ciało. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to odpowiednia dawka. Jeśli nie jest się pewnym jak go zażywać zawsze można zwrócić się do osoby doświadczonej, bądź udać się do lekarza, który wyznaczy odpowiednią ilość, którą należy przyjmować dziennie. Nie trzeba się również martwić dostępem do tego produkty, ponieważ bez problemu kupi się go w każdym sklepie z ekologiczną żywnością.

Dodaj komentarz