Zalety stosowania preparatów z kolendry

Wśród ziół znanych kucharzom i stosowanych do wielu znanych potraw istnieje wiele takich, które posiadają również prozdrowotne właściwości. Można zaliczyć do nich na przykład kolendrę, która znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. Jej unikalny zapach i smak nadają potrawom wyrazistości i charakteru. Właśnie dlatego jest ona częstym składnikiem mieszanek ziołowych stosowanych jako popularne suszone przyprawy.

Kolendra to aromatyczne zioło

liść kolendrySą one obecnie do nabycia niemal w każdym sklepie spożywczym – zarówno w formie miksu ziół, jak i suszu samej kolendry. Kolendra jest rośliną występującą naturalnie w wielu kształtach i odmianach. Wyróżnić można kolendrę siewną lub dziką. Jest ona uprawiana zarówno na plantacjach europejskich, jak i azjatyckich. Dzięki temu jest znanym dodatkiem dań wielu kuchni na całych świecie. W zależności od kraju, z którego pochodzi będzie miała inny rozmiar liści oraz smak. Występuje zarówno w odmianie słodkiej i łagodnej, jak i gorzkawej oraz bardzo aromatycznej. Miks suszony liść kolendry zapewnia natomiast potrawom ciekawy smak i aromat, który sprawdzi się na przykład w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Jest doskonałym dodatkiem do zup, makaronów, potraw wegetariańskich i zapiekanek. Może służyć również jako składnik marynaty do mięsa. Tworzy doskonałą kompozycję smakową np. z gałką muszkatołową, pieprzem lub natką pietruszki.

liść kolendryOprócz swojego powszechnego zastosowania w kuchni, jest ona również znanym antidotum na wiele dolegliwości. Łagodzi ona także objawy epilepsji poprzez korzystne działanie na korę mózgową, zmniejszają jej aktywność w obszarach odpowiedzialnych za czynności napadowe. Zawarty w niej linalol wykazuje także działanie antyoksydacyjne, co znacząco hamuje rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów w ludzkim organizmie, a także przyczynia się do ogólnej poprawy samopoczucia. Stosowanie naparów, przypraw oraz suszu z kolendry aktywizuje też funkcje poznawcze, łagodzi lęki, zapewnia ochronę neuronom i znacząco zmniejsza ból. Kolendra polecana jest więc również kobietom w czasie menstruacji. Na bazie kolendry wytwarza się ziołowe preparaty zwalczające niestrawność lub pasożyty jelitowe. Jej prozdrowotne właściwości znane były już w starożytności.

Pozyskiwany z nasion kolendry olej bogaty w linalol wykazuje silne działanie rozkurczowe mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Działa więc wiatropędnie i poprawia ogólną perystaltykę jelit, redukując także gazy. Dzięki swojemu łagodnemu i naturalnemu działaniu kolendra sprawdza się w bólach brzucha, eliminuje wzdęcia, uczucie ciężkości po jedzeniu oraz biegunki.

Dodaj komentarz