Jakie zalety ma mąka orkiszowa?

Jedną z najpopularniejszych dietetycznych nowinek, które docenią wszyscy zwolennicy zdrowych domowych wypieków jest mąka na bazie orkiszu. Jest ona jednak produktem znanym w żywieniu człowieka od tysięcy lat. Współcześnie stanowi zdrową alternatywę dla tradycyjnych mąk na bazie pszenicy. Może być doskonałym zamiennikiem dla praktycznie każdej znanej kuchni polskiej potrawy. Sprawdzi się zarówno do ciast, chlebów czy deserów, jak i przy zagęszczaniu zup lub sosów. Wypieki, do których wykorzystano mąkę orkiszową nie różnią się smakiem od pszennych.

Mąka orkiszowa w smacznej i zdrowej diecie

Produkty na bazie orkiszu cieszą się ostatnimi laty coraz większą popularnością zarówno w środowiskach dietetycznych, jak i wśródBochenki chleba dbających o zapewnienie sobie jak najlepszej kondycji fizycznej sportowców. Wyróżniają się one przede wszystkim nieprzetworzonym składem. Posiadają one wiele ważnych dla zdrowia minerałów i witamin, których brak produktom pszennym. Najważniejszą cechą produktów z orkiszu jest fakt, że zapewniają one potrawom więcej substancji odżywczych bez uszczerbku na ich walorach smakowych. Najlepszym produktem do domowych wypieków jest mąka Melvit orkiszowa, dzięki której można z łatwością przyrządzić pyszne naleśniki, pieczywo i ciasta. Co więcej, nie powoduje ona zakalca, dzięki czemu pieczenie chleba czy ciasta staje się czystą przyjemnością.

Bochenek chleba trzymany w rękachMąki orkiszowe charakteryzują się wyższą zawartością niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, takich jak A, B, E i K. Są także stosunkowo wolno wchłanianym i stopniowo uwalnianym źródłem energii, dzięki czemu będą też najlepszym wyborem dla osób chorych na cukrzycę i mających problemy z gospodarką węglowodanową. Poza tym wspomagają pracę układu nerwowego i kostnego, a także przyczyniają się do poprawy wyglądu włosów, skóry i paznokci. Produkty orkiszowe dostarczają do organizmu również cenne minerały, błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Są bogatym źródłem wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Ich regularne spożywanie przyczynia się do poprawy koncentracji oraz redukuje negatywne skutki stresu.

Oprócz pozytywnego wpływu na zdrowie, należy także wspomnieć o tym, że produkty na bazie mąki orkiszowej są po prostu wyjątkowo smaczne i łatwe do przyrządzenia. Bardzo dobrze rozpuszcza się ona w wodzie, dzięki czemu przygotowanie gęstego sosu lub zupy przy jej użyciu nie stanowi dla osoby gotującej żadnego problemu. Istotnym atutem tego typu produktów jest również to, że są one niskokaloryczne. Zamienienie ich z tradycyjnymi pszennymi wypiekami korzystnie wpływa na redukcję kalorii w diecie i utrzymanie szczupłej sylwetki.

Dodaj komentarz