Jak powstaje herbata typu Matcha?

Każda herbata powstaje w wyjątkowy sposób, a firmy, które wykonują cały proces zazwyczaj trzymają swoje sekrety w tajemnicy. Wykorzystywane są do niego głównie maszyny, jednak nie zawsze są one w stanie zrobić wszystko tak jak należy. W związku z tym przy produkcji niezbędna jest obecność ludzi.

Produkcja herbaty Matcha

Obecnie bardzo popularną herbatą jest Matcha, która również powstaje w wyjątkowy sposób. Uprawia się ją w środkowej Japonii. Wykorzystywane są do tego liście, które rosną na charakterystycznych krzewach. W prefekturach Kyoto, Shiga, Mie i Nara obecne są najstarsze miejsca, w których od wielu lat rośnie ta wyjątkowa roślina. Są to idealne tereny, ponieważ płyną tam dwie rzeki i co roku opady są bardzo obfite. Co więcej, nad tymi terenami, gdzie zróżnicowanie terenu jest duże pojawiają się również mgły, które chronią krzewy przed przymrozkami. Zielona herbata typu Matcha sprzedawana jest w formie proszku. Każdego roku, kiedy pojawiają się nowe pędy, zazwyczaj koło kwietnia, pola są osłaniane. W ten sposób blokuje się dopływ niemal całego światła słonecznego. Dzięki temu w liściach kumulują się wartości odżywcze i herbata zyskuje swoje działanie. Jej zbiory zaczynają się pod koniec kwietnia i trwają do maja. Potem następują kolejne na przełomie czerwca i lipca. Ostatnie odbywają się w sierpniu.

By nie dopuścić do utlenienia i fermentacji, wszystko zawożone jest do parowania. To właśnie w ten sposób herbata zyskuje swój intensywny zielony kolor, świeży aromat i najważniejsze wartości odżywcze. Po zakończeniu pierwszej części procesu liście przenoszone są do specjalnych komór, gdzie suszone są delikatnymi podmuchami powietrza. Następnie układane są na specjalnych taśmach, gdzie są wysuszane do końca. Po zakończeniu tego procesu następuje segregacja. Wszystko zależy od rozmiaru, koloru i wagi liści. Kolejno łodyżki i nerwy oddzielane są od blaszek liściowych, które cięte są na małe kawałki i jeszcze dodatkowo suszone. Na samym końcu, by otrzymać Matchę w takim stanie, w którym się ją sprzedaje, zostaje przeniesiona do mielenia w żarnach. Składają się one z dwóch kamieni, które ucierają liście i w ten sposób powstaje proszek. Oczywiście na samym końcu przeprowadza się wszystkie badania i sprawdza wartości odżywcze herbaty, a także umieszcza w szczelnych opakowaniach.

Zielona herbata Matcha powstaje od lat w ten sam sposób. Dzięki temu jest tak unikatowa i przede wszystkim rozchwytywana. Co więcej, bez problemu można używać jej również do robienia kawy, czy ciast, a także innych dań w kuchni. Należy tylko pamiętać, by po otwarciu przechowywać ją w lodówce.

Dodaj komentarz