Jak ograniczyć apetyt na słodycze w krótkim czasie?

Słodkie przekąski mogą umilić popołudnie, ale bywają także przyczyną różnych, niekorzystnych dla zdrowia zjawisk, np. próchnicy i nadwagi. Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu II, otyłości, a nawet powodować niepłodność. Aby poprawić swoje samopoczucie i wygląd, warto zmniejszyć spożycie wszelkich słodkości.

Z tego wpisu dowiesz się, jak ograniczyć apetyt na słodycze oraz zastąpić je zdrowszymi źródłami węglowodanów.

Ciasteczka a węglowodany

apetyt na słodyczeWęglowodany, czyli cukry, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowią zastrzyk energii dla mózgu oraz sprzyjają spalaniu tłuszczów. Ich dobroczynny wpływ nie oznacza jednak, że wskazane jest zajadanie się słodkościami. Nadmierne spożywanie cukrów prowadzi bowiem do szeregu schorzeń, które skracają życie oraz obniżają jego komfort. Jak zatem poradzić sobie z tym słodkim tematem?

Warto na samym początku uzmysłowić sobie, że istnieją różne rodzaje węglowodanów. Popularne słodycze to produkty przetworzone, zawierające cukry proste. To one odpowiadają za wiele chorób cywilizacyjnych, które dotykają coraz więcej osób. Ich cechą jest szybkie przenikanie do krwiobiegu. Zdrowe węglowodany to takie, które uwalniają się powoli i długo. Jak odróżnić oba rodzaje cukrów?

apetyt na cukierZ korzyścią dla organizmu warto zrezygnować z jedzenia sklepowych słodyczy, mlecznej czekolady, wyrobów cukierniczych i picia słodkich, gazowanych napojów. Pamiętaj także, że wiele nieoczywistych produktów również zawiera cukier, dodawany tam przez producentów żywności. Uważaj na m.in. pszenne pieczywo, jogurty naturalne czy dania gotowe do spożycia po podgrzaniu.

Wymienione produkty nie stanowią pełnowartościowego posiłku, ponieważ są ubogie w witamy i mikroelementy, za to dostarczają organizmowi wiele cukrów prostych. Jeśli walczyć z otyłością, insulinoopornością lub cukrzycą, uważaj także na owoce, które zawierają dużo cukrów. W trakcie diety lub leczenia ich jego spożycie.

Źródłami wartościowych cukrów są produkty o niskim ładunku glikemicznym. Ich zjedzenie nie powoduje gwałtownego podniesienia poziomu cukru we krwi, a mimo to dostarczają organizmowi niezbędnej energii. Do tej grupy zalicza się np. pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby, mleko, świeżą marchewkę, ciecierzycę, dynię, czarną fasolę, soczewicę i awokado.

Odstawianie cukrów prostych

dieta bez cukrów prostychZ poprzedniego akapitu wynika, że zdrowe węglowodany ukryte są w produktach, które nie są słodkie. To wyzwanie dla łasuchów. Organizm, przyzwyczajony do otrzymywania łatwo przyswajalnych węglowodanów, potrafi się ich domagać. To znane wielu osobom uczucie niepohamowanego apetytu na ciastka, czekoladki czy gazowane napoje. Odzwyczajenie się od słodkości nie jest łatwe, ale to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia.

Detoks cukrowy najlepiej jest podzielić na kilka etapów. Tylko niewiele osób umie w jednej chwili odstawić słodycze i nie wrócić do ich podjadania. Większość łasuchów potrzebuje więcej czasu, aby pożegnać ukochane drożdżówki, wafelki i cukierki. Oto, jak zaplanować cztery tygodnie, w trakcie których odzwyczaisz się od jedzenia słodkości:

Tydzień 1
Zrezygnuj z jedzenia najbardziej oczywistych produktów, które, poza cukrem prostym, mają niewiele substancji odżywczych. Odstaw wszelkie sklepowe batoniki, ciastka, lody oraz domowe wypieki. Postaraj się jadać naprzemiennie pieczywo pszenne i pełnoziarniste. Znajdź swój ulubiony smak żytnich bułeczek i komponuj kolorowe kanapki ze świeżymi warzywami, aby przekonać się do ich spożywania. W chwili słabości, możesz zjeść 2 kostki gorzkiej czekolady.

Tydzień 2
Przejrzyj domowe zapasy. Sprawdź, które z produktów, znajdujących się w Twojej kuchni, zawierają niepotrzebny dodatek cukru. Jogurt nie powinien być dosładzany, podobnie jak zbożowe płatki śniadaniowe, ketchup i gotowe, pudełkowane owsianki. Tego typu artykuły muszą zniknąć z Twojego jadłospisu. Wybieraj produkty bezcukrowe albo postaw na samodzielne gotowanie. Domowa owsianka czy ketchup są pyszne! Jeśli odczujesz niepohamowany apetyt na słodycze, zjedz małą porcję kremu z awokado, banana i kakao.

Tydzień 3
Ponownie zweryfikuj zawartość kuchennych szafek. Sprawdź, czy posiadasz pełnoziarniste makarony, grube kasze i ciemny ryż. Unikaj kupowania puszkowanych owoców i soków do rozcieńczania wodą. W sklepie nie wrzucaj do koszyka także gazowanych napojów czy dosładzanych soków owocowych. Stawiaj na niegazowaną wodę, zieloną herbatę i naturalne soki warzywne. W tym tygodniu pozwól sobie na domowe lody na bazie jogurtu naturalnego i malin.

Tydzień 4
dietaPo raz ostatni sprawdź, czy w domu nie posiadasz „słodkich pokus”. Nie warto chować w szafce paczki ciastek z myślą o gościach. Dobrze wiesz, że w chwili słabości otworzysz opakowanie i zjesz słodycze. Uważaj też na suszone owoce. Pamiętaj, by wśród Twoich zapasów było dużo warzyw (szczególnie zielonych), orzechów i pestek. Od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na gorzką czekoladę, krem z awokado i domowe lody. To pyszne, zdrowe desery, które powinny zastąpić Ci sklepowe słodkości.

Podsumowanie 

Przestrzegając powyższych zasad, z czasem zauważysz, że coraz mniej brakuje Ci białego pieczywa i ciasteczek. Pamiętaj, że jeśli sporadycznie zjesz coś słodkiego, nic się nie stanie. Nie przerywaj wtedy diety czy leczenia, tylko wróć do zdrowych nawyków. Dzięki wytrwałości osiągniesz idealną wagę oraz zdrowie!

Dodaj komentarz