Idealne rozwiązanie dla alergików – żywność bezglutenowa

Jako produkty bezglutenowe, w świetle obowiązujących przepisów, określa się te, w których zawartość glutenu jest niższa niż 20 mg w przeliczeniu na 1 kg. Wyróżnić można dwie kategorie: naturalne produkty bezglutenowe (owoce, warzywa, mleko, mięso i jaja występujące w nieprzetworzonej postaci) oraz produkty spożywcze opisane na opakowaniu jako bezglutenowe. W przypadku tych pierwszych nie istnieje konieczność umieszczania specjalnego oznaczenia, ponieważ naturalnie nie zawierają one glutenu.

Żywność dla osób z alergią

żywność bezglutenowaŻywność bezglutenowa dla alergików przeznaczona jest zwłaszcza dla tych, którzy cierpią na celiakię, jednak coraz częściej również osoby niezmagające się z tą chorobą decydują się na dietę bezglutenową, jak np. wegetarianie czy weganie. Warto pamiętać, że w przypadku celiakii jedynym sposobem na poprawę zarówno zdrowia, jak i kondycji psychicznej jest eliminacja produktów zawierających gluten. Może sprawiać to trudność zwłaszcza tym osobom, które posiadają już pewne nawyki żywieniowe. Często wiąże się to z rezygnacją z pieczywa, które dla większości stanowi nieodłączny element śniadań czy kolacji. Jednakże coraz więcej sklepów zarówno stacjonarnych, jak i internetowych posiada w swojej ofercie żywność bezglutenową, a ponadto alergicy sami mogą wypiekać pieczywo, a nawet ciasta.

żywność bezglutenowaDzięki temu nie muszą oni rezygnować ze swoich nawyków i wciąż mogą cieszyć się smakiem swoich ulubionych słodkości. Warto pamiętać, że pszenną mąkę można zastąpić kukurydzianą, owsianą, jaglaną, gryczaną czy ryżową. Można również zaopatrzyć się mieszankę do wypieków, dzięki czemu pieczywo nie będzie tak łatwo ulegało kruszeniu się. Świetnym dodatkiem do pieczywa lub musli są bezglutenowe nasiona i pestki np. słonecznika czy dyni, które mogą stanowić również zdrową przekąskę między posiłkami. Zatem nie trzeba całkowicie rezygnować ze swoich ulubionych dań – wystarczy wykorzystać do ich przygotowania produkty niezawierające glutenu. Niestety, wybierając się na zakupy, alergicy muszą dokładnie analizować skład wszelkich produktów, w czym nieco pomaga specjalne oznaczenie – symbol przekreślonego kłosa.

Produkty, które nie zawierają w swoim składzie glutenu, pozwalają całkowicie wyeliminować objawy celiakii czy alergii. Dzięki nim znikną problemy z trawieniem (wzdęcia, biegunka, zaparcia), zawroty głowy, łuszczyca i zapalenie stanów oraz łatwiej będzie utrzymać równowagę ciała. Ponadto dieta bezglutenowa pozytywnie wpłynie na samopoczucie i eliminuje stany lękowe. Co z kolei ważne dla kobiet, produkty bezglutenowe pomogą także w utrzymaniu równowagi hormonalnej.

Dodaj komentarz