Filiżanka herbatki zamiast pastylki

Herbata niegdyś uważana była za dobro luksusowe, dostępne tylko dla elity. Dziś dostępna jest dla każdego, jednak mimo to nie straciła ona na prestiżu. Kojarzy się z klasą i wyrafinowaniem, ale od kiedy poznano jej znaczenie prozdrowotne stała się wręcz rozchwytywana: poprawia samopoczucie, zdrowie, a od niedawna przypisuje się jej właściwości odchudzające.

Wczoraj i dziś

Historia herbaty sięga czasów p.n.e. i pielęgnowana jest w kraju jej pochodzenia, czyli Chinach. To właśnie stamtąd pozyskane zostały jej sadzonki. Ogromnymi wielbicielami herbaty okazali się Japończycy, dla których stała się ona częścią kultury. Do Europy herbata zawitała dopiero na początku XVI wieku.

Pod jej ogromnym wrażeniem byli Brytyjczycy: zaczęto sprowadzać sadzonki herbaty z Chin, i hodować w koloniach Brytyjskich w Indiach. Na wyspach pokochano ją do tego stopnia, że stała się ona napojem narodowym.Herbata występuje w wielu odmianach, np. herbata czarna, czerwona, biała, zielona itp. Niektórzy z hodowców, połączyli poniektóre jej gatunki tworząc zupełnie nowe szczepy. Każdy z nich posiada swoją określoną barwę, smak, aromat, a także sposób przyrządzania.

Dawniej, herbatą nazywano napar z liści drzewa herbacianego. Ówcześnie okazuje się, że herbata to dość szerokie pojęcie. Coraz częściej, potocznie nazywa się herbaty wszelkiego rodzaju napary ziołowe, które, podobnie jak tradycyjna herbata, mają właściwości prozdrowotne. Ich mieszanki są pieczołowicie dobierane względem tego, co najczęściej wybierane jest przez społeczeństwo. Jednak istnieją herbaciani koneserzy, którzy tworzą własne, indywidualne kompozycje. Cenią sobie oryginalność i są otwarci na nowe doznania.

W ich filiżankach znajdują się zatem nie tylko liście herbaty, czy zioła, ale czasem też suszone owoce. Herbatę pija się dla przyjemności, wywary z ziół traktowane są jako lekarstwo, dlatego łączy się obie te cechy w całość, aby chociaż raz skuteczny lek był smaczny.Z pomocą herbaty jesteśmy w stanie wyleczyć przeziębienie, oczyścić i zregenerować organizm, złagodzić jego stany zapalne czy pobudzić go do działania. Ale coraz głośniej (nie tylko wśród herbaciarzy) jest o nowym trendzie, jakim są herbatki odchudzające. Postanowiliśmy sprawdzić, czym jest owy fenomen. Udało nam się poznać cechy niektórych roślin, dzięki którym ma szansę powstać najskuteczniejsza herbata odchudzająca.

Herbata z wkładką

Wartości odżywcze herbaty, zależnie od jej rodzaju, nieco się od siebie różnią. Jednak wszystkie z nich posiadają w swoim składzie przede wszystkim teinę, taninę oraz kofeinę, a także witaminy: A, B1, B2, C, E i K. W połączeniu z ziołami, staje się „bombą” witaminową. Najczęściej wybierana herbata ziołowa na odchudzanie tworzona jest na bazie liści białej, zielonej oraz czerwonej herbaty Pu-Erch (mogą być one zaparzana wielokrotnie, za każdym razem uwalniając swoje wartości do naparu) z dodatkiem ekstraktu ziołowego, oraz waloru smakowego w postaci owocu, który również posiada sprzyjające organizmowi cechy.

Decydując się na inne smaki, wypróbujmy herbatę miętową, którą najlepiej wypijać regularnie między posiłkami: powstrzymuje ona chęć sięgnięcia po przekąskę „wypełniając pustkę” w żołądku. Jednak nie powinny po nią sięgać kobiety w ciąży, oraz karmiące matki. Podobnie działa również przyspieszająca metabolizm herbata z dodatkiem imbiru: nie tylko rozgrzewa ona organizm w zimowe wieczory, ale pobudza do działania układ trawienny.

Nasz układ trawienny pobudzony zostaje również przez działanie lubczyku lekarskiego. Zapobiega on bólom brzucha oraz niestrawności. Dietę odchudzającą warto wzbogacić o herbatę z dodatkiem pokrzywy, który oprócz poprawy trawienia, pomaga pozbyć się wody z organizmu. Ziołowe herbatki na odchudzanie zawierają również ekstrakty z takich roślin jak np. szałwia lekarska, skrzyp polny, mniszek lekarski czy kruszyna pospolita. Pobudzają one powstawanie kwasu żołądkowego, poprawiają trawienie, a także dbają o prawidłową pracę wątroby. Zdarza się, że herbaty wzbogacane są również o owoce, np. ananasy, poziomki, żurawinę, grejpfruty czy opuncję figową.

Podsumowanie

Herbaty na odchudzanie skuteczne działanie pokazują dopiero przy regularnym stosowaniu. Jednak należy pamiętać, że są to wspomagacze odchudzania, dodatek do treningu i diety, a nie ich zamiennik. Nie polegajmy jedynie na ich działaniu, a na sobie i własnych możliwościach.

Dodaj komentarz