Gdyby eliksir życia był herbatą, byłby EKO

Od zawsze gatunek ludzki kochał hierarchię. Im coś stało wyżej na piedestale, tym większym prestiżem było otaczane. Oceniamy wszystko pod wielorakim kątem, według różnych kryteriów i zawsze coś musi być gorsze, aby istniała możliwość wyłonienia zwycięzcy. Ten sposób selekcjonowania pozostał do dzisiaj i obecny jest w każdej dziedzinie towarzyszącej człowiekowi. Nie ominęło to nawet herbat.

Poszukiwania tej jedynej

Wielbiciele zdrowego stylu życia spopularyzowali produkty, w których powstanie w jak najmniejszej mierze ingerował człowiek. Dzięki nim wzrosło zainteresowanie warzywami i owocami z upraw bez nawozów czy zwierząt z wolnych hodowli. Wielu podążyło za rozprzestrzeniającym się trendem i zdecydowało się odmienić swój styl życia. Jednak większość osób, która zwróciła się w kierunku ekologicznej codzienności nie do końca rozumie na co się zdecydowała. Mnogość pojęć i tytułów odnoszących się naturalnych surowców zaczęła być używana naprzemiennie, jako synonim słowa „ekologiczny”.

Jednakowoż należy wiedzieć, że między tymi nazwami są drobne różnice, które warto znać zanim rozpocznie się rozmowę z zaawansowanym przedstawicielem weganizmu, wegetarianizmu czy nieudawanemu amatorowi zielonego stylu życia. Postanowiliśmy przytoczyć kilka podstawowych definicji, o których warto pamiętać podczas zakupów. Nasz artykuł poświęciliśmy herbatom, a więc na ich przykładzie zaprezentujemy nasze spostrzeżenia. Herbata towarzyszyła człowiekowi od pokoleń. Zgłębiał on tajemnice jej parzenia oraz obróbki. Do dzisiaj znaleźć można oddanych koneserów tego napoju, gotowych podzielić się swoimi wrażeniami odnośnie bukietu czy tradycji podania.

Tam, gdzie kiełkuje roślina

Herbaty sortuje się według kilku szufladek: m.in. smaku, rodzaju, pochodzenia, hodowli czy mieszanki. Wszystko to wpływa na ich jakość i popularność na rynku. My dzisiaj zajmiemy się ich rozróżnieniem, który tak bardzo interesuje „zielonych”. Po pierwsze, musimy wiedzieć czym są herbaty ekologiczne. Produkty ekologiczne (tzw. eko) to z definicji takie, które nie mają wpływu na naturalne otoczenie. Zarówno ich produkcja jak i opakowania użyte do ich zabezpieczenia muszą być biodegradowalne, a więc rozkładać się w sposób jak najszybszy i bezpieczny dla ekosystemu. O ekologicznych uprawach herbaty należy wspomnieć, że nie używa się nawozów, w przypadku których istnieje ryzyko narażenia na degradację otoczenia, ale i roślin (nasion) genetycznie modyfikowanych.

Z dbałości o przyrodę nie dopuszcza się również do zmian terytorium (wycinka lasów, wyrównanie terenu, zmiana biegu rzek) oraz do krzyżowania się gatunków roślin uprawnych i dzikich. Lepszą jakość zapewniają nam herbaty organiczne. W ich przypadku możemy mieć pewność, że oprócz wyżej wymienionych środków ostrożności nie dopuszczono do roślin również substancji posiadającej barwniki, polepszaczy smaku czy sztucznych aromatów. Uprawy nie mają dostępu do sztucznych nawozów przyspieszających wzrost, ani do promieniowania jonizującego konserwującego zbiory. Tereny, na których stosowana jest uprawa organiczna muszą być usytuowane w miejscach, w jak największym stopniu oddalonych od zanieczyszczeń, dlatego też notuje się ich niewielką ilość.

Na nieskazitelnej ziemi

Bio herbaty to najwyższy pułap wśród naparowej klasyfikacji. Postępowanie według zasad ekologii jest tak bardzo respektowane, że powołana została specjalna komisja nadzorująca prace hodowców. Regularnie oceniane są nie tylko ich efekty, ale również stan gleby czy miejsce i sposób w jaki pracują. Niezwykle ciężko jest zasłużyć na certyfikat, który określi naszą herbatę jako bio, jednak o wiele trudniej jest utrzymać wypracowane wyniki. Certyfikat w każdej chwili można cofnąć- jeżeli komisja orzeknie o złamaniu którejkolwiek z zasad uprawy ekologicznej, ranga hodowli spada. Z upraw tego typu niezwykle szanowane są herbaty ziołowe, w przypadku których mamy pewność, że żadne związki chemiczne nie zagrażają naszemu zdrowiu.

Wielbiciele bardziej wyszukanych trunków jak rooibos czy herbata zielona bio również decydują się zaufać certyfikatom. Mają wtedy pewność iż wybrana mieszanka jest czysta (bez domieszek liści słabszej jakości) ale również wolna od pestycydów i chemii. Warto również wspomnieć o tym, czym jest tzw. herbata fair tray. Najdosłowniej można to określić jako sprawiedliwy handel.

Oznaczenie tą informacją określonego produktu zapewnia, że pracownicy, którzy brali udział w uprawie zostali należycie wynagrodzeni, a na terenie hodowli oraz zakładu nie toleruje się wyzysku osób o niższym standardzie socjalnym oraz dzieci. Fair tray dba nie tylko o uświadomienie pracowników, ale i o prawa producentów, dając im możliwość do prowadzenia interesów bez pośredników czy obrony swoich interesów poprzez zrzeszenia z innymi hodowcami.

Podsumowanie

Jeżeli zależy nam na czystym, ekologicznym smaku, jaki zapewni nam np. ziołowa czy zielona herbata sklep powinniśmy wybrać bardzo ostrożnie. Zdarzają się nieuczciwi sprzedawcy, podrabiający nie tylko certyfikaty, ale i całe herbaty. Zdecydujmy się na herbaciarnię (stacjonarną lub internetową), którą ktoś już uznał za godną polecenia. Towar dobrze jest sprawdzić bezpośrednio u sprzedawcy, dlatego warto dokonywać zakupów przede wszystkim w sklepach stałych.

Dodaj komentarz