Borówka amerykańska – właściwości zdrowotne

Lato sprzyja zbieraniu i jedzeniu borówek. Ten niewielki owoc pochodzący z Ameryki Północnej jest z powodzeniem hodowany w wielu polskich ogródkach oraz ma zastosowania koktajlach, ciastach i dżemach. Jest również niezwykle zdrowy. Jakie korzyści przemawiają za spożywaniem borówek?

Borówka – mały owoc o wielkim działaniu

Borówka amerykańskaJak większość owoców, tak i one stanowią uniwersalne składniki wielu słodkich przysmaków. Borówka na przykład w formie dżemu jest idealna do naleśników, omletów na słodko czy owsianki. Mając blender, możemy z borówek przygotować pyszny koktajl, dodać je do ciasta lub zrobić sok. Możliwości jest naprawdę wiele. Jakie są jednak właściwości odżywcze i zdrowotne tych owoców? Zawierają one antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, które wzmacniają odporność i chronią przed wystąpieniem infekcji. Przetwory z borówki amerykańskiej okażą się więc świetnym lekiem zapobiegawczym w sezonie grypowym. Swego czasu przeprowadzono badania na czterdziestu różnych rodzajach owoców. Okazało się, że to właśnie borówka ma najlepsze właściwości przeciwnowotworowe, a to za sprawą obecności fitoestrogenu, który blokuje enzymy przyczyniające się do powstania nowotworów hormonozależnych. Do takich zaliczają się chociażby rak piersi czy wątroby. Fitoestrogeny poprawiają również pracę układu krążenia. Uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne. Ponadto chronią organizm przed wystąpieniem nadciśnienia i miażdżycy.

Borówka amerykańskaZ kolei inne badania wykazały, że jedzenie borówek zmniejsza ryzyko wystąpienia zapalenia wątroby typu C. Ponadto obecność kwasu foliowego chroni przed rakiem macicy, a kwas egalowy przeciwdziała powstaniu raka przełyku, krtani i płuc. Regularne spożywanie borówki amerykańskiej ma również zbawienne skutki dla ludzkiego wzroku. „Borówkowa” dieta jest szczególnie zalecana osobom, które na co dzień wykonują pracę męczącą oczy, czyli kierowcom, pilotom oraz pracownikom biurowym. Antocyjany i witamina A poprawiają widzenie o zmierzchu oraz likwidują wolne rodniki, uszkadzające wzrok. Borówki powinny jeść osoby chore na zaćmę lub z uszkodzoną siatkówką oka. Naukowcy nie ustawali w kolejnych eksperymentach i dowiedli, że borówka amerykańska jest w stanie w pewnym sensie wręcz odmłodzić organizm! Badania przeprowadzone na grupie emerytów wykazały, że regularne spożywanie borówek, na przykład w formie soku, poprawia pamięć już po kilku miesiącach. Poza tym oczyszczają organizm, zwalczają bakterie, przyspieszają regenerację komórek nerwowych oraz proces powstawania nowych. Dzięki temu borówki działają jak napój odmładzający, gdyż spowalniają naturalny proces starzenia i powstawania zmarszczek.

Zalet spożywania borówek nie sposób zliczyć. To pyszna lekka przekąska, którą możemy jeść w niemal każdych warunkach. Warto włączyć ten niepozorny owoc do codziennej diety. Odmłodzi, doda energii i będzie strzegł nasz organizm przed groźnymi chorobami,

Dodaj komentarz